Κβαντική αιώρηση ενός μαγνήτη

Μερικές φορές δεν πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια...Ένας μαθητής κάνει επίδειξη της κβαντικής αιώρησης ενός μαγνήτη που έχει υπερψυχθεί με υγρό άζωτο. Δείτε το άκρως ενδιαφέρον βίντεο.
Ένας μαθητής του School of Physics and Astronomy του Πανεπιστημίου του Tel-Aviv έδειξε πως ο κατεψυγμένος μαγνήτης αιωρείτο όπου και αν τον τοποθετούσε, μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, ακόμα και αν γύριζε ανάποδα το όλο σύστημα.
Στο  βίντεο βλέπουμε, ότι ήταν σε θέση να κάνει τον μαγνήτη να περιστρέφεται, ενώ και σε αυτή την περίπτωση δοκίμασε το ίδιο γυρίζοντάς το πάλι ανάποδα.
Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, όμως σε αυτό το βίντεο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όπως τον τοποθετήσει, με τη συγκεκριμένη θέση και γωνία, έτσι θα παραμείνει, όπως και αν παίξει σε διάφορες θέσεις με τη πηγή του μαγνητικού πεδίου.
και λίγη περισσότερη θεωρία...

Το Φαινόμενο Meissner περιγράφει την απώθηση του μαγνητικού πεδίου από το εσωτερικό ενός υπεραγώγιμου υλικού κατά την μετάβαση από την κανονική στην υπεραγώγιμη φάση.
Οι Βάλτερ Μάισνερ και Ρόμπερτ Όξενφελντ ανακάλυψαν το φαινόμενο το 1933 όταν μέτρησαν την κατανομή του μαγνητικού πεδίου υπεραγώγιμων δειγμάτων κασσίτερου και μολύβδου.[1]
Τα δείγματα αυτά, υπό την παρουσία εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, ψύχθηκαν κάτω από την ονομαζόμενη θερμοκρασία μετάβασης τους στην υπεραγώγιμη φάση (Tc). Κάτω από την θερμοκρασία Τc τα δείγματα ακύρωσαν το μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό τους. Η παρατήρηση αυτή έγινε με έμμεσο τρόπο: επειδή το συνολικό μαγνητικό πεδίο διατηρείται σταθερό, όταν το εσωτερικό πεδίο μειώθηκε κατά την μετάβαση στην υπεραγώγιμη φάση, αυξήθηκε αντίστοιχα το εξωτερικό πεδίο που περιβάλει τα δείγματα.
Το πείραμα απέδειξε ότι οι υπεραγωγοί ήταν κάτι παραπάνω από απλώς σχεδόν τέλειοι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και πως διαθέτουν μια επιπλέον μοναδική ιδιότητα χαρακτηριστική για την υπεραγώγιμη φάση.

Πηγή : Νews 247, Wikipedia
           Scientific American
           Tel Aviv University
          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις