Αποτυχημένη η δοκιμαστική πτήση του Falcon HTV-2

 Αποτυχημένη η δοκιμαστική πτήση του Falcon HTV-2 
Με αποτυχία στέφθηκε η δοκιμαστική πτηση του Falcon HTV-2 που αναπτύσσει ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) πραγματοποίησε την Πέμπτη δοκιμή ενός μη επανδρωμένου πειραματικού αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 20πλάσια εκείνης του ήχου, δηλαδή περίπου 21.000 χλμ/ώρα.

Το Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2) εκτοξεύεται με τη βοήθεια πυραύλου, από τον οποίο αποσπάται όταν φτάσει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, προκειμένου να πραγματοποιήσει το ιλιγγιώδες ταξίδι του.

Η εκτόξευση του φουτουριστικού οχήματος έγινε με επιτυχία από την Αεροπορική Βάση Βάντεμπεργκ της Καλιφόρνια, με προγραμματισμένη πορεία νότια και δυτικά, μέχρι το σημείο πτώσης του στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η DARPA ανακοίνωσε αρχικά ότι το HTV-2 ακολουθούσε την προγραμματισμένη πορεία και έστελνε στη βάση δεδομένα τηλεμετρίας. Εντούτοις, 20 λεπτά μετά την απογείωση, κατά τη φάση καθόδου, το αεροσκάφος «σώπασε» και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, το Πεντάγωνο καθησύχασε ότι το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο να τερματίσει την πτήση του στη θάλασσα εάν βρίσκεται σε κίνδυνο, ή βγει εκτός ελέγχου.

Οι δοκιμές

Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμή ενός παρόμοιου υπερηχητικού αεροσκάφους. Η προηγούμενη έκδοση του HTV πέταξε τον Απρίλιο του 2010, χάνοντας και αυτή επαφή με τη βάση ελέγχου 9 λεπτά μετά την απογείωση.

Στόχος των δοκιμών αυτών είναι η καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της υπερηχητικής πτήσης. Αν και το ταξίδι σε τέτοιες ταχύτητες έχει προφανείς εμπορικές χρήσεις, η πρώτη του εφαρμογή αναμένεται στον τομέα της Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογία προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές ανά την υφήλιο με ταχύτητες παρόμοιες με αυτές που μπορεί να αναπτύξει το Falcon HTV-2.

Αν και στο Διάστημα είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν παρόμοιες ή και μεγαλύτερες ταχύτητες, ένα σκάφος που πετά με 20 Mach στην ατμόσφαιρα (δέκα φορές ταχύτερα από τα ταχύτερα μαχητικά τζετ) θεωρείται δυσκολότερο να αναχαιτιστεί.

Πηγή : Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις