Ύπαρξη. Πώς θα τελειώσει;

Δραματικό τέλος (Image: Karl Weatherly/Getty)
Αφού πέρασαν τρεις βδομάδας μετά το τέλος του Σύμπαντος γίνεται μία μετασυμπαντική κοσμολογική διάσκεψη Ο  καθηγητής Adams στέκεται μπροστά από ένα ανήσυχο κοινό λέγοντάς τους με  αυταρέσκεια αυτά που ήδη γνωρίζουν. Το σύμπαν τελείωσε ακριβώς με τον τρόπο που η δική του θεωρία προέβλεψε!
Φυσικά, εξ ορισμού δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συνάντηση και δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε ή να αποκλείσουμε μια θεωρία για το τέλος όλων των πραγμάτων. Αλλά αυτή η μη-ελεγχόμενη ερώτηση κινεί την νοσηρή περιέργεια μας. Τα τελευταία χρόνια οι φυσικοί έχουν καταναλώσει πολύ φαιά ουσία για να προσπαθήσουν να προβλέψουν  την  μοίρα του Σύμπαντος. Άραγε  το σύμπαν θα τελειώσει αφού πρώτα θα έχει παγώσει,  μετά από μία μεγάλη κρίση ... ή ένα μεγάλο κάτι άλλο;
Για να κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια για μία  πρόβλεψη, μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Το Σύμπαν επεκτείνεται  και η διαστολή του επιταχύνεται.  Η εικόνα ενός σύμπαντος που μοιάζει με αερόστατο μελλοντικά φαίνεται να έχει ένα συγκλονιστικό τέλος.Οι περισσότεροι γαλαξίες από τον γνωστό μας χώρο θα πετάξουν μακριά στο σκοτάδι. Τα αστέρια θα εξασθενίσουν και τελικά η ίδια η ύλη μπορεί να διαλυθεί, δεδομένου ότι τα πρωτόνια θα οδηγηθούν σε αποσύνθεση, αφήνοντας πίσω τους ένα αέριο από θεμελιώδη σωματίδια, όλο και πιο αδύναμα και όλο και πιο κρύα.
Ή θα μπορούσε το σενάριο να είναι χειρότερο.  Δεν ξέρουμε τι είναι η σκοτεινή ενέργεια, έτσι δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει σταθερή στο μακρινό μέλλον. Η αποστροφή μπορεί να γίνει ισχυρότερη καθώς ο  χώρος διαστέλλεται. Εάν αυτή η  "ενέργεια φάντασμα" πραγματικά αυξάνεται  , το  πιθανό τέλος θα έρθει σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου της κοσμικής βίας που ονομάζεται το Μεγάλο Σχίσμα, όπου οι πλανήτες, τα μόρια και τελικά τα υποατομικά σωματίδια θα  τεμαχιστούν. Κατόπιν πάλι, κάποια μορφή ελκτικών κοσμικών δυνάμεων  θα μπορούσε να προκύψει και να έλξει τους γαλαξίες πίσω μαζί πάλι, οδηγώντας σε μία σύνθλιψη όλων  σε ένα σημείο άπειρης πυκνότητας .
Ευτυχώς, καμία από αυτές τις βίαιες καταστάσεις δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια αλλάζει σιγά-σιγά αν όχι και καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι μία πιθανή  κρίσιμη στιγμή, σαν αυτή παρουσιάστηκε παραπάνω,  απέχει  χρονικά  δεκάδες δισεκατομμύρια έτη .
Ωστόσο, ένα ακόμη πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Η ίδια η φύση του χωροχρόνου μπορεί να είναι ασταθής. Σύμφωνα με τη θεωρία των χορδών, για παράδειγμα, το κενό του διαστήματος φαίνεται να είναι ελεύθερο να θεσπίζει μια απίστευτη ποικιλία διαφορετικών συνδυασμών , η οποία θα υποστήριζε διαφορετικά είδη  δυνάμεων και σωματιδίων, ακόμη και διαφορετικούς αριθμούς διαστάσεων. Προφανώς η  πραγματικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε θα μπορούσε να ξαφνικά να αλλάξει τελείως και η ύλη να διασπαστεί σε μικρότερα μέρη  με μικρότερη ενέργεια. Τα θεμέλια της ύπαρξής μας θα έπαυαν να υπάρχουν με τη μορφή που γνωρίζουμε.


Θεωρητικά θα παίρναμε κάποια προειδοποίηση ότι πλησιάζει το μοιραίο τέλος μας  , αλλά η προειδοποίηση δεν θα διαρκούσε για πολύ. "Πολύ λιγότερο από ένα μικροδευτερόλεπτο," λέει ο κοσμολόγος Alexander Vilenkin του Πανεπιστημίου Tufts Medford της Μασαχουσέτης.
Ο Vilenkin πιστεύει ότι ένα τέτοιο τέλος είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είναι το τέλος των πάντων. Αν το δικό μας σύμπαν είναι απλώς ένα μέσα σε μία  ολοένα αυξανόμενη διακλάδωση στο  πολυσύμπαν, όπως προβλέπουν κάποιες θεωρίες, τότε το Σύμπαν στο σύνολό του θα συνεχίσει να υπάρχει  ακόμα και αν κάθε ένα από τα υποσύμπαντα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.  

 Ίσως η ύπαρξη δεν θα τελειώσει ποτέ.
  
Πηγή : New Scientist   Ελεύθερη μετάφραση- επιλογή : Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις