Ανακαλύφθηκε νέο σωματίδιο στο Tevatron

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα σωματίδιο που μέχρι τώρα δεν ήταν ορατό στον επιταχυντή Tevatron, τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Προβλεπόμενο από το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής, το νέο σωματίδιο έρχεται να καλύψει το κενό  στο οικογενειακό δέντρο των βαρυόνιων, καθιστώντας το μια μακρινή ξαδέλφη του νετρονίου και του πρωτονίου. Τα βαρυόνια αποτελούνται από τρία κουάρκ, τα μικρά, τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της ύλης που υπάρχουν σε διάφορες" γεύσεις". Το σωματίδιο που πρόσφατα
ανακαλύφθηκε το xi-sub-b (Ξb0) περιέχει ένα strange κουάρκ, ένα up κουάρκ και ένα bottom  κουάρκ.
"Δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ψάξουμε παντού για να δούμε αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις προβλέψεις μας για το σωματίδιο ή όχι», λέει ο Pat Lukens, ένας φυσικός του  Collider Detector του Tevatron της ομάδα CDF. O Lukens παρουσίασε το αποτέλεσμα της ερευνάς του και παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση Physical Review Letters στις 20 Ιουλίου.


 
Οι φυσικοί του Fermilab υπολογίζουν τη μάζα του  σωματιδίου που ανακαλύφθηκε ότι  είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός νετρονίου. Οι εν λόγω μετρήσεις συμφωνούν με τους θεωρητικούς υπολογισμούς που αναφέρθηκαν στο περιοδικό Annals of Physics το 2009.
«Εγώ δεν θα προσδοκούσα κάτι περισσότερο από αυτό, » λέει ο Rosner, φυσικός υψηλών ενεργειών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ο οποίος είχε συγγράψει τη δημοσίευση το 2009. "Είμαστε πάντα στην επιφυλακή για εκπλήξεις."



Πηγή : Science News               Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου
           Fermilab Today
και λίγη περισσότερη θεωρία . . .

To Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model), της σωματιδιακής φυσικής είναι μια θεωρία που περιγράφει τις ισχυρές, ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις, όπως και τα στοιχειώδη σωματίδια από τα οποία αποτελείται η ύλη. Ανεπτυγμένη ανάμεσα στην περίοδο 1970 - 1973, είναι ουσιαστικά μια κβαντική θεωρία πεδίου, η οποία στηρίζεται στην κβαντική μηχανική και στην ειδική θεωρία της σχετικότητας. Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλα τα πειραματικά τεστ πάνω στις τρεις αλληλεπιδράσεις που περιγράφονται από το Καθιερωμένο Πρότυπο, συμφωνούν με τις θεωρητικές προβλέψεις. Όμως, το Καθιερωμένο Πρότυπο δεν είναι μια πλήρης θεωρία στοιχειωδών αλληλεπιδράσεων, κυρίως επειδή δεν περιγράφει την βαρυτική αλληλεπίδραση.

Πηγή θεωρίας : Wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις