Οι φυσικοί στο Fermilab ανίχνευσαν πιθανό νέο σωματίδιο ή νέα δύναμη

Οι φυσικοί στον επιταχυντή Tevatron στο εργαστήριο Fermilab ίσως βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για ένα νέο στοιχειώδες σωματίδιο ή μία εξ ολοκλήρου νέα δύναμη της φύσης. Είναι ενδιαφέρον ότι η ύπαρξη αυτού του σωματιδίου δεν είχε προβλεφθεί από το Καθιερωμένο Μοντέλο της Σωματιδιακής Φυσικής.
Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι φυσικοί διενεργούσαν συγκρούσεις 10000 πρωτονίων-αντιπρωτονίων στον επιταχυντή Tevatron. Οι ανιχνευτές ακολούθως αναλύουν τα ‘συντρίμμια’ που παράγονται από αυτές τις συγκρούσεις, ψάχνοντας για τυχόν νέα σωματίδια.

Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν μια σειρά από ενδιαφέροντα γεγονότα συγκεντρωμένα γύρω από ένα επίπεδο ενέργειας 145 GeV, υποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου με την ίδια μάζα.
Αμέσως μετά υπολόγισαν ότι το πιθανό σωματίδιο δεν αποτελεί τμήμα του Καθιερωμένου Προτύπου, αλλά επίσης έχουν καταλάβει ότι δεν είναι το μποζόνιο Higgs, ο φορέας της δύναμης που πιστεύεται ότι δίνει ενέργεια ώστε να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια. 
Ότι και να έχει συμβεί οι φυσικοί του Fermilab είναι ενθουσιασμένοι. Ο θεωρητικός φυσικός Christopher Hill του Fermilab δήλωσε στους New York Times " Αν είναι πραγματικότητα θα είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη στη Φυσική τον τελευταίο μισό αιώνα!"
Όπως επισημαίνουν οι Times, η επαλήθευση αυτού του αποτελέσματος θα είναι ένα εντυπωσιακό φινάλε για το Tevatron ο οποίος θα κλείσει στο τέλος του χρόνου για οικονομικούς λόγους.

           Popular Science
           Physics 4u    
           Fermilab
Ελεύθερη μετάφραση - σύνθεση : Τίνα Νάντσου

και λίγη περισσότερη θεωρία . . .

Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.
αντισωμάτιο : για κάθε είδους σωμάτιο υπάρχει κάποιο άλλο με το αντίθετο φορτίο και κοινά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Το σωμάτιο αυτό λέγεται αντισωμάτιο. Το αντισωμάτιο πχ του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο. Τα αντισωμάτια όταν συναντούν τα αντίστοιχα σωμάτιά τους εξαυλώνονται.
αντιύλη: η ύλη της οποίας τα άτομα αποτελούνται από αντισωμάτια δηλαδή αντιπρωτόνια, αντινετρόνια και ποζιτρόνια.
Τα στοιχειώδη σωμάτια της ύλης είναι 12 συν τα 12 αντισωμάτιά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις