Είναι η σκοτεινή ύλη κι όχι το φως ένα βασικό συστατικό για την οργανική ζωή;

Η εικόνα από το Hubble δείχνει την κατανομή της σκοτεινής ύλης στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξιακού σμήνους Abell 1689, που περιέχει περίπου 1.000 γαλαξίες και τρισεκατομμύρια άστρα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μυστηριώδης, αόρατη σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να ζεσταίνει εκατομμύρια πλανήτες χωρίς μητρικά άστρα, σε περιοχές όπως το Abell 1689 και να γίνουν κατοικήσιμοι.
Επιστήμονες πιστεύουν ότι η αόρατη, και ακόμα άγνωστη, σκοτεινή ύλη που γνωρίζουμε πως υπάρχει λόγω της βαρυτικής της επίδρασης που έχει στους γαλαξίες, αποτελεί περίπου το 85 τοις εκατό όλης της ύλης στο σύμπαν.

Τα πρώτα υποψήφια σωματίδια για την σκοτεινή ύλη θα μπορούσαν να είναι σωματίδια με μάζα που όμως αλληλεπιδρούν πολύ σπάνια (ασθενώς) με την κανονική ύλη. Μια ιδιότητα αυτών θα μπορούσε να είναι ότι αποτελούν και τα αντισωματίδια τους, που σημαίνει ότι εξαϋλώνουν το ένα το άλλο όταν συναντηθούν, απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή ακτίνων-γ.
Μάλιστα αυτά τα αόρατα σωματίδια θα μπορούσαν να συλληφθούν από τη βαρύτητα ενός πλανήτη και να απελευθερώσουν ενέργεια, που θα μπορούσε να ζεστάνει αυτόν τον πλανήτη, σύμφωνα με τον φυσικό Dan Hooper και τον αστροφυσικό Jason Steffen στο Εργαστήριο Fermi.
Αυτό που προτείνουν οι Hooper και Steffen είναι ότι ότι οι βραχώδεις “υπερ-γαίες” σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα σκοτεινής ύλης, θα μπορούσαν να ζεσταθούν αρκετά από αυτήν ώστε για να διατηρήσουν το νερό στην επιφάνειά τους σε υγρή κατάσταση, ακόμη και εν απουσία πρόσθετης ενέργειας από το φως των άστρων ή άλλες πηγές. Η πυκνότητα του σκοτεινής ύλης αναμένεται να είναι εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές μεγαλύτερη στις εσωτερικές περιοχές του Γαλαξία μας καθώς και στους πυρήνες των σφαιροειδών νάνων γαλαξιών απ ‘ότι στο ηλιακό μας σύστημα.
Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι σε πλανήτες μέσα σε περιοχές με πυκνή σκοτεινή ύλη , μπορεί να είναι η σκοτεινή ύλη και όχι το φως που δημιουργεί τα βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για τη βιολογική ζωή, χωρίς να υπάρχει τριγύρω ένα μητρικό άστρο.
Η σκοτεινή ύλη, όπως πιστεύει η ομάδα, θα μπορούσε να κρατήσει τις επιφάνειες αυτών των πλανητών θερμές για τρισεκατομμύρια χρόνια, χρόνος μέσα στον οποίο όλα τα άστρα πεθαίνουν. Έτσι, μπορεί τελικά να αποδειχθεί η "σκοτεινή ύλη" προπύργιο της ζωής στο σύμπαν μας.
"Φαντάζομαι 10 τρισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον, όταν το σύμπαν θα έχει επεκταθεί πέρα ​​από την περιοχή παρατήρησης και όλα τα αστέρια στο Γαλαξία μας να έχουν από καιρό σβήσει επειδή θα έχουν τελειώσει τα καύσιμα τους. Οι μόνοι πλανήτες τότε που θα έχουν διατηρηθεί θερμοί θα είναι αυτοί που θα παίρνουν ενέργεια από την σκοτεινή ύλη. Και θα μπορούσα να φανταστώ ότι κάθε πολιτισμός που θα επέζησε θα αρχίσει να κινείται σε αυτούς τους πλανήτες, όπου η σκοτεινή ύλη θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό," λέει ο Hooper.

Πηγή: Physics 4u
          Astrophysical Journal

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις