Παιχνίδια με το λείζερ

αν θέλετε να μαγεύετε τους φίλους σας το βράδυ . . .
Υλικά

1 λέιζερ
ταλκ ή σφουγγάρι με κιμωλία ή αλεύρι

Βήματα

1. Ανάβουμε το λέιζερ και στοχεύουμε σε ένα σημείο. Τι παρατηρούμε; Η ακτίνα του λέιζερ δεν είναι ορατή, φαίνεται μόνο μία χρωματιστή κουκκίδα στο σημείο που στοχεύουμε.
2. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλλά τώρα ρίχνουμε πάνω στη δέσμη λέιζερ σκόνη ταλκ. Τι παρατηρούμε; Η δέσμη γίνεται ορατή. Γιατί γίνεται αυτό;


και λίγη περισσότερη φυσική . . .

LASER(Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation):  συσκευή αναπαραγωγής φωτεινής δέσμης υψηλής ενέργειας. Οι ακτίνες λέιζερ δεν αποκλίνουν όταν απομακρύνονται από την φωτεινή πηγή. Λόγω του τρόπου παραγωγής τους οι ακτίνες λέιζερ έχουν μεγάλη ένταση την οποία διατηρούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Διάρκεια πειράματος : 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 1/5
Εφαρμογή : Φυσική Γ' Γυμνασίου Οπτική  Φυσική Β' Λυκείου Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/26/2011 9:44 μ.μ.

    Μπορεί να γίνει ορατή (ακόμη και η δέσμη από φτηνό κόκκινο lazer) αν σε παραλληλεπίπεδο δοχείο με νερό προσθέσουμε μια σταγόνα γάλα.
    Μπορούμε να δούμε την ολική ανάκλαση στην επιφάνεια του νερού, αν φωτίσουμε από τη μια πλευρά με κατάλληλη γωνία. Σε χώρο με λιγότερο φυσικό φως ή βράδυ, η δέσμη φαίνεται καλύτερα. Βασικά το πράσινο lazer είναι απαγορευμένο, μπορεί (όπως και εγώ) να βρει σε κανένα κινέζο: μικροπωλητή (με ειδική παραγγελία) γύρω στα 20 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον ευχαριστώ πολυ θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις