Δικαιώνεται και πάλι ο Αινστάιν

Μετά από 96 χρόνια η επαναστατική θεωρία του Αϊνστάιν, που δεν μπορούσε να εξεταστεί με ακρίβεια τόσα χρόνια λόγω έλλειψης επαρκούς τεχνολογίας,  επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο χωροχρόνος γύρω από μεγάλα ουράνια σώματα όχι μόνο καμπυλώνεται λόγω της παρουσίας τους αλλά διαστρεβλώνεται και συστρέφεται καθώς τα σώματα περιστρέφονται, σύμφωνα με τις εξαετείς μετρήσεις του σκάφους της NASA, Gravity Probe B (GP-B).
Κατά τον Francis Everitt, φυσικό του πανεπιστημίου Στάνφορντ και επικεφαλής των ερευνητών της αποστολής, που ξεκίνησε το 2004- ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο Αϊνστάιν ζει»- τόσο ο χώρος όσο και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα: η Γη παραμορφώνει ελαφρώς το χωροχρόνο γύρω της, «παρασέρνοντάς» τον μαζί της καθώς περιστρέφεται.

Η σύλληψη της ιδέας για την αποστολή Gravity Probe B έγινε κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1959. «Ολοκληρώσαμε αυτό το σημαντικότατο πείραμα, δοκιμάζοντας το ‘Σύμπαν’ του Αϊνστάιν- και ο Αϊνστάιν επέζησε» αναφέρει ο Francis Everitt.

Πηγή : Physics4u

αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πείραμα . . .  

Σελίδα του πειράματος Stanford.edu

και λίγη περισσότερη θεωρία . . .

Γενική θεωρία της Σχετικότητας :  Η θεωρία του Αινστάιν που βασίζεται στην αρχή ότι οι νόμοι της φύσης πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλα τα συστήματα αναφοράς. Αποτελεί μία γενικευμένη θεωρία βαρύτητας, που την ερμηνεύει ως αποτέλεσμα της καμπύλωσης του χωροχρόνου.
Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας προέβλεψε τρία φαινόμενα τα οποία επαληθεύτηκαν:
α. την καμπύλωση των ακτίνων του φωτός όταν περνάνε κοντά από τον Ήλιο
β. τη μετάθεση του περιηλίου του Ερμή
γ. την βαρυτική μετάθεση προς το ερυθρό , των γραμμών του φάσματος φωτεινών πηγών που βρίσκονται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις