Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκοσίμα



Αυξημένα τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί κατά 12 φορές από τον προηγούμενο μήνα.

 
Τα επίπεδα του ραδιενεργού ύδατος στους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου και του ραδιενεργού ιωδίου έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, όπως αναφέρει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στη σκληρή μάχη που δίνει εδώ και εβδομάδες η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, για να θέσει υπό έλεγχο τη δεύτερη χειρότερη πυρηνική κρίση στην ιστορία.
Τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου-134 και 137 έχουν αυξηθεί περίπου 250 φορές, ενώ του ιωδίου-131, 12 φορές σε σχέση με αυτά προ μηνός, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διαχειρίστριας εταιρείας.
Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό έχουν εμποδίσει τους τεχνικούς των συνεργείων να επιδιορθώσουν τη βλάβη στο χαλασμένο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων, στο κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που από τις 11 Μαρτίου έχει διαρροή ραδιενέργειας.
Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η στάθμη του ύδατος στον αντιδραστήρα Νο3 έφθασε τα 99 εκατοστά από την επιφάνεια ξεπερνώντας το όριο στο οποίο η εταιρεία σκόπευε να επιχειρήσει την απάντληση και τη μεταφορά του ραδιενεργού ύδατος.
Το επίπεδο του νερού στη βάση της εγκατάστασης του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο3 σύμφωνα με την εταιρεία, επίσης αυξήθηκε στα 10 εκατοστά κατά το τελευταίο τριήμερο. Ταυτόχρονα μια μέτρηση στον αντιδραστήρα Νο4 κατέδειξε αύξηση της περιεκτικότητας σε ραδιενεργές ουσίες στο νερό της βάσης του πυρήνα γεγονός που γεννά τις υποψίες των υπευθύνων ότι σημειώνεται διαρροή από τον αντιδραστήρα Νο3 στον Νο4, καθώς μάλιστα τα δύο τσιμεντένια σιλό που φιλοξενούνται οι πυρήνες των δύο αντιδραστήρων επικοινωνούν.
Ήδη πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά νερού με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Πηγή : Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις