Πώς θα φτιάξετε το δικό σας τσίπουρο από βιολογικό κρασί

Ο αποστακτήρας μας σε λειτουργία! Το τσίπουρο που φτιάξαμε ήταν γευστικότατο! Τα παιδιά το πρόσφεραν στους γονείς τους αφού το συσκευάσαμε!
Μπορείτε να φτιάξετε τσίπουρο πολύ καλής ποιότητας αν κάνετε απόσταξη βιολογικού κρασιού.
  • Για μία απόσταξη χρειαζόμαστε 2,5 λίτρα κρασί. Καλύτερο αποτέλεσμα σε άρωμα δίνει το λευκό κρασί και μάλιστα από αρωματική ποικιλία (πρωτογενή αρώματα). Να μην χρησιμοποιηθεί βαρελίσιο κρασί ή ρετσίνα γιατί έχει χάσει όλα τα αρώματά του και έχει οσμές από το βαρέλι. Το κρασί των σούπερ μάρκετ είναι καλό για αυτή του δουλειά αλλά επειδή έχει πολλά θειώδη να γίνουν αρκετές μεταγγίσεις από λεκάνη σε λεκάνη ώστε να φύγει όσο γίνεται. Το λίγο που θα μείνει θα το δεσμεύσει ο χαλκός. Αν παραμείνει το θειώδες περνάει στο απόσταγμα και έχει βαριά οσμή.
  • Κάθε απόσταξη, από το άναμμα της φωτιάς ως το τέλος διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες.
  • Αρχίζουμε με δυνατή φωτιά και σε μισή ώρα περίπου αρχίζει η ροή. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να έχουμε την ελάχιστη δυνατή ροή αποστάγματος (αν έχουμε δυνατή φωτιά, δημιουργείται  αφρός από το βρασμό, περνάει στον αυλό με χρωστικές, βαριά αρώματα κλπ).
Συνταγή

Βάζουμε στο βραστήρα μαζί με το κρασί:

10-15 σπόρους αρκεύθου (κέδρου)
1 κομματάκι μαστίχα
3 κουταλιές του γλυκού σπόρους κορίανδρου
2 κάψες καρδάμωμο (κακουλέ)

Το τσίπουρο που θα παραχθεί είναι θαυμάσιο για μετά το φαγητό.

Τα παιδιά φτιάξανε τα δικά τους μπουκαλάκια με τσίπουρο, ζωγράφισαν τις ετικέτες και τα δώρισαν στους δικούς τους. Τα περισσότερα καζάνια που φτιάξαμε ήταν εξαιρετικά και ακούσαμε πολύ καλά σχόλια από δύσκολους πότες!
Ευχαριστώ για τον αποστακτήρα, τη συνταγή και την μεγάλη στήριξη τον Στάθη Τσεκούρα, που με πολύ μεράκι, δάσκαλος και ο ίδιος, με δίδαξε τη μέθοδο και το πώς θα το διδάξω στα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της απόσταξης, στο εργαστήρι ακούγαμε ρεμπέτικα που μας παρουσίασε ένας παλιός μου μαθητής μουσικός και φάγαμε μεζεδάκια!

και λίγη περισσότερη φυσική . . .

Απόσταξη ονομάζεται η μέθοδος με την οποία απομονώνεται ένα υγρό συγκεκριμένου σημείου βρασμού από ένα μίγμα.
Με τη μέθοδο αυτή θερμαίνεται ένα μίγμα που περιέχει υγρό μέχρι το υγρό να βράσει, οπότε σχηματίζει ατμούς. Οι ατμοί αυτοί οδηγούνται σε σχετική διάταξη ενός μέσου που λέγεται συμπυκνωτής όπου εκεί ψύχονται και μετατρέπονται σε "καθαρότερη μορφή υγρού".

Κείμενο - φωτογραφία : Τίνα Νάντσου
Συνταγή για το τσίπουρο: Στάθης Τσεκούρας
Παραδοσιακό ρακοκάζανο στα χωριά των Σερρών από τον φίλο Σωτήρη

Σχόλια

  1. Πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι.
    Μπορείς να τους πεις επίσης πως μπορούν να παράγουν πλαστικά από το κρασί με τις κατάλληλες χημικές αντιδράσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις